lisaihongkong.blogg.se

Inspektioner och tester

Kategori: Allmänt

Under förra veckan tittade vi extra mycket på olika typer av inspektioner och tester. Generellt kan en säga att arbetsledningen och projektledningen inte riktigt litar lika fullt ut på sin arbetskraft här nere som jag man gör i Sverige. Allt kontrolleras och testas och övervakas dessutom skarpt under hela arbetsmomentet.

 
Utdrag ur en metodbeskrivning över hur betongen ska testas.
 
Här testar de betongens seghet genom att mäta hur mycket den sprids ut mot kanterna på lådan.

När det gäller arbeten nära tunnelbanan är det extra mycket kontroller, och en särskild övervakaren från MTR är alltid med när exempelvis lyft görs. Innan de påbörjar några aktiviteter alls sätts skyddstaket upp och marken under och invid tunnelbanan injekteras med sprutbetong. Sedan sker kontinuerliga mätningar, flera gånger om dagen, för att säkerställa att inga nivåförändringar eller vibrationer uppkommer som skadar rälsen.

Väldigt många av dessa inspektioner och mätningar är naturligtvis inte av ondo, men det lyser ändå igenom en slags misstro, eller avsaknad av tillit, till medarbetarna. För övrigt tror jag att medarbetare är ett lite väl tilltaget ord, de ses snarare på som ren arbetskraft, muskelstyrka, och inte så mycket som jämlikar. 

 
ännu en mätning, för att kontrollera att avståndet mellan bultarna är rätt.

Ett bra exempel på kontrollåtgärd är dock de "field sheets" som används av arbetsledningen för att säkerställa att allt finns på plats innan arbetet påbörjas.

 
 

Det handlar till exempel om vilka tillstånd som måste finnas på plats, kvalitetsfaktorer såsom certifikat eller miljöåtgärder som spillskydd. Det är ett väldigt bra sätt att garantera att arbetet inte utförs lite "på känn" utan att allt som behöver vara på plats också är det innan arbetet drar igång.

Jag kan dock inte låta bli att undra om det inte blir lite mycket? Klarar man av att hålla reda på allt detta?
Det får jag kanske svaret på längre fram.
 
/Lisa
 
Kommentera inlägget här: