lisaihongkong.blogg.se

Måndag på en onsdag

Kategori: Allmänt

Tillbaka på kontoret efter en lång och härlig påskvila. Igår hade vi onsdag, men det kändes som måndag och jag är glad att vi har kortvecka i veckan, som lite av en mjukstart efter ledigheten. Jag misstänker dock att jag inte kommer att hinna bli riktigt varm i kläderna igen, eftersom jag nu har bara en dryg vecka kvar här i landet. Lördag den 18e flyger jag hem och jag måste faktiskt erkänna att jag längtar. Det har varit en lång period borta från familj och vänner, och inte minst min hund! Andra saker jag saknar är min säng, knäckebröd, smör och fil. Saker som långfrukost hemma i lägenheten efter morgonpromenaderna med Lean, det är svårslaget!

Men innan dess har jag faktiskt sex fullspäckade arbetsdagar kvar, dagar jag ska spendera med Design och med Commercial (projektets ekonomiteam).

Jag har börjat denna vecka med att få en genomgång av en av designteamet's dokument controller som berättade om processen för ritningsgranskning och godkännande. Jag ska inte ge mig in på att återge den i skrift här i bloggen, för det ändamålet var den lite för komplex, men jag tänkte i korta drag beskriva egenskaper jag upplevde stack ut. Bland annat så verkar det som att ansvarsfördelningen här ser aningen annorlunda ut. Generellt tar gemene medarbetare inte så mycket egna beslut utan skickar allting uppåt. Till syvene och sist är det personerna högst upp i respektive team som fattar alla beslut. Detta gäller såklart också för design och blir kanske också extra tydligt här.  Varje ritning, varje dokument ska godkännas av en mängd olika grupperingar och alla ska stämpla och signera för att de ska vara giltiga. Skrivaren brevid mig går varm och jag börjar förstå varför. Kanske en övergång till elektronisk signering vore något?

Relationen mellan entreprenören, Gammon, och Highways departments representant, Aecom, är också emellanåt väldigt spänd och jag får berättat för mig att det händer mer än en gång att Aecom skickar tillbaka revision efter revision av dokumentation med nya små kommentarer för att skjuta upp och krångla till det för Gammon. Sant eller inte, men jag får ofta höra historier om petnoga inspektörer som inte låter ens de minsta sakerna gå.

Det verkar också som att det överlag är så att det finns en helt annan dimension på att ”vinna varje strid” här jämfört med hemma. Att inte tappa ansikte är väldigt viktigt.  Jag återkommer med mer analyser runt designgruppens arbete i slutet på denna vecka.

Jag tänkte passa på att visa lite bilder från helgens äventyr också, som gick i resandets tecken. Jag och mitt resesällskap, min alldeles nyblivna fästman Simon som hälsat på mig över påsk, har turistat runt i Hong Kong samt besökt den närliggande provinsen Macao, som även den är en särskild administrativ region under Kina (en föredetta portugisisk koloni).  

 

Ett härligt gult hus i det supermysiga kustsamhället Stanley på södra sidan av Hongkong-ön. Fantastisk bra mat inne på restaurangen (The Boat House), om ni någonsin har vägarna förbi!
 
 
Utsikten från 'The Boat House' veranda.
Jag och mitt resesällskap!

En underbar frukostmacka från en av Hongkongs alla cafeer.
 
Casinot Grand Lisboa, ett av Macaos kanske häftigaste!
 
En underbar dessert från Paddington House of Pancakes, rekommenderas om en gillar choklad. Och pannkakor.

Nu står en fullmatad torsdag på schemat. Ha det fint så länge!

/Lisa

 

 

Kommentera inlägget här: